Med tanke på appar …

… och sociala medier. Började titta på ”Black mirror” igår, olika ”framtidshistorier” inom teknologi. Jag har sett fyra avsnitt, de kan vara väldigt långsamma, men oerhört intressanta (tycker jag), ett av dem handlade om sociala medier, hur mäniskan mer eller mindre var tvugna att använda sig av en app för att fungera och bli accepterad av samhället. Väldigt skrämmande app! Och det ska inte alls förvåna mig om den kommer till verklighet om några år. Appen var en ”ratingapp” … hur okända och kända bedömde varandra, allt från ett ”hej” till service … appen visade även hur många poäng personen hade (svårt att förklara så här) … vilket fall som helst, ju högre ”poäng”, ju mer fick du … kunde handla så enkelt som flygbiljett, lägenhet, bra service på restauranger osv. ju mindre ”poäng” ju lägre kom de i samhällsklass. Fungerade som Instagram, fota, lägga ut bilder/videos … andra ger poäng/likes. Men då även i personligt bemötande. Styrt så in i bomben. Jag ska inte avslöja mer, men fasiken vad läskigt, det mest läskiga är hur nära det är verkligheten vi lever i nu. Det var så jag fick en tår i ögat i slutet, både av ”rädsla” och lättnad. Just detta avsnitt är i Säsong 3, men minns inte vad det hette.

20161106_185953.jpg

… väl värt att se, man får sig en liten tankeställare.

ÖgaMotÖga

Annonser

11 reaktioner på ”Med tanke på appar …

 1. Låter läskigt… En tanke slår mig. Förr om åren var det alltid en massa gnöl om att alla människor förväntades ha tillgång till internet. Det hänvisades till hemsidor hit och dit på nyheterna och annat. Nu har det gnölet tystnat… Kan nog bli likadant med sociala medier. Alla ska vara på fejjan, instagram, twitter och allt vad det är. Fortfarande finns det dom som är stolta med att ”våga vägra” (eller som i mitt fall ”inte idas”), men i framtiden?

  Och det där med att ”storebror ser dig”… Det ökar såklart med att alla förväntas vara online hela tiden.

  Liked by 1 person

  • Man är knappast anonym längre, framför allt inte för myndigheterna, de har råkoll på allt man gör. Undrar också om de kan se en genom inbyggda webkameror, även om man aldrig använder dessa. 😨😨😨 Börjar nästan tro på det.

   Gilla

   • Kolla på dig via webkameran gör jag varje kväll,hahah.Skämt åsido,visst kan myndigheter hacka din dator och i kameran kolla vad du gör.Panasonic tv-apparater kan fjärrstyra mikrofonen och avlyssna dig.Jag har plåster över webkameran och drar ut sladden till tv:n om jag har sex.Fy ifall man kom på nätet i sådana situationer.Huuh..

    Gilla

 2. Fy sjutton och precis som du säger det är ju nästan så redan..
  Blev förbannad igår, skrev till dig för ett tag sedan om en app i min mobil som heter Lifelog jag har inte installerat den själv den hör till telefonen.. men som sagt det jag skrev förut var att en dag talade telefonen om för mig att jag gått 5ooo steg blev jättesnopen..

  Nu i helgen fick jag höra att nu var jag loggad på Lifelog.. Loggad vadå fattade ingenting senare på dagen ville dom ha min vikt och längd då blev jag ännu mer irriterad..

  Fjäre gången dom ville ha mina vikt och längd blev jag förbannad och inaktiverade appen..
  ta bort den helt gick inte alls..

  Har upptäckt mer och mer att min mobil har börjar leva sitt eget liv 😦
  Snart blir jag riktigt less på det här och flyttar simkortet till en gammal hederlig knappmobil 😦

  Gilla

 3. Ditt inlägg får en att fundera vitt och brett kring mänskligheten.Det finns en liten elit som styr oss andra.Min tanke är då ifall denna elit fortfarande kan kallas människor eller om de har utvecklstd till något ännu högre och om vi andra isåfall är boskap inte mer värda än svin för slaktaren.Man kan sannerligen diskutera detta i oändlighet.Vem trodde för några år sedan att det skulle finnas elektroniska staket som håller koll på oss människor? Övervakning från myndigheter har alltid funnits men med denna tidens teknik har den blivit synnerligen effektiv.Den tiden då lantbrevbärarn skulle hålla koll på och rapportera ”misstänkta”försändelser hör till historien.Numera sköts övervaknibgfn av oss boskap på ett raffinerat och effektivt sätt.
  Ett inlägg som verkligen fick en att fundera.

  Liked by 1 person

 4. Ännu en tanke.Självklart samlar företag in info från bland annat Facebook.Folk skriver ju ibland väldigt utlämnande om sig där och man skulle ju kunna tänka sig som exempel att någon som ofta skriver att den är sjuk inte får teckna olika försäkringar.Något som blivit vanligare är ju att människor tecknar privata sjukvårdsförsäkringar och den som ofta är sjuk påFB kanske inte beviljas sådana.För ett tag sedan var det ju ett liv om att försäkringsbolag begärt ut journaler från bvc.Olagligt men de lyckades att på så sätt hindra en del småbarnsföräldrsr att teckna försäkring.Vi är bara boskap från födsel till dödsel.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s